Organisatie

4
In 2007 kwam Upp in contact met de Zweedse landbouwuniversiteit SLU en de therapietuinen in Alnarp nadat ze een artikel had gelezen over een Zweeds onderzoek. Uit dit onderzoek onder duizenden mensen is gebleken, dat mensen die toegang hadden tot en gebruik maakten van de natuur in staat bleken om te herstellen van stress, terwijl personen die geen toegang hadden tot de natuur juist minder goed herstelden van die stress.

Die ontdekking heeft er toe geleid dat in Zweden tuinen zijn ontwikkeld waarin mensen kunnen herstellen van stress gerelateerde klachten zoals burn-out. Deze tuinen worden inmiddels al ruim tien jaar ingezet en de effecten zijn door de SLU vanaf het begin onderzocht. Een specifieke inrichting, in combinatie met een multidisciplinair team van professionals, vormt hierbij de sleutel van het succes. Maar liefst 75% van de mensen die meer dan vier jaar ziek waren, kon na een programma van twaalf weken weer aan het werk of starten met een opleiding.

Na een periode van intensieve samenwerking met de grondleggers van dit concept in Zweden, is op 10 april het eerste Vitura VitaliteitCentrum in Nederland geopend. Zowel de inrichting van de tuinen als de methodiek die wordt toegepast zijn gebaseerd op het Zweedse model en op maat gemaakt voor de Nederlandse situatie.

Bij bovengenoemde samenwerking zijn Upp en SHFT vanuit Nederland en NAHC vanuit Zweden betrokken. Daarnaast maakt Vitura onderdeel uit van de Nature Assisted Health Foundation (NAHF).

Partners
Achmea (kennispartner), Midpoint Brabant, de Kamer van Koophandel en Provincie Noord-Brabant ondersteunen dit initiatief.

Upp is een innovatiegroep van vier ondernemers met hart voor natuur en duurzame groei. Upp ontwikkelt concepten voor de toekomst en ideeën die direct toepasbaar zijn in samenwerking met organisaties, bedrijfsleven en overheid. Upp is in 2005 opgezet om innovatie binnen en buiten de groenbranche te versterken. De vier Upp-ondernemers komen allen uit de groenbranche. Het zijn: André Hoek (Hoek Hoveniers), Thod Binder (Binder Groenprojecten), Peter van de Haar (Van de Haar Groep) en Bert van Helvoirt (Van Helvoirt Groenprojecten en SHFT).

 

20120726 Logo Midpoint          logo NB

 

Print Friendly, PDF & Email